top of page

עולם הפוך באתרו: בין גן העדן המערבי לדיר אל-מדינה
عالم مقلوب رأسًا في الموقع: بين الجنة الغربية ودير المدينة
A Topsy-Turvy World In-Situ: Between the Western Paradise and Deir el-Medina

דור היימברג دور هَيمبرغ Dor Heimberg

מבוא – דיר אל-מדינה ומדיום האוסטרקונים

כפר האמנים של דיר אל-מדינה, אשר תושביו היו אחראים על יצירת קבריהם של מלכי ומלכות מצרים מהשושלת ה-18 ועד השושלת ה-20, מהווה אחד המקורות העשירים ביותר לממצא אמנותי מגוון החורג מכללי הקנון המצרי. הכפר נמצא מחוץ לתבאי, מבודד בגדה המערבית של הנילוס, לא רחוק מעמק המלכים ועמק המלכות. הכפר היה מכונה "הכפר" (פא דמי; pA dmj) בפי בני המקום, שהועסקו על-ידי מוסד המלוכה המצרי בעמק המלכים (סת-מאעת; "מקום האמת"). חוקרים מעריכים כי בתקופה הרעמססית (1307–1070 לפנה"ס) ידעו תושביו קרוא וכתוב בשיעור גבוה בהרבה בהשוואה לשאר האוכלוסייה במצרים (Houlihan 2001: 61–62). לפי הערכותיו של האגיפטולוג ג'ון ביינס (John Baines), כ-25%–30% מבין הפועלים שעבדו בקברים ידעו קרוא וכתוב. כאשר מביאים בחשבון גם נשים וילדים, שככל הנראה לא למדו את מלאכת הקריאה והכתיבה, הרי ששיעור האוריינות בקרב האוכלוסייה הכללית של הכפר נע בין 5% ל-7.5% (Baines 2007: 93–94).

אוסטרקון הוא פיסת אבן גיר או חרס ועליה כיתוב, ציור או שניהם. עקב היותו מדיום נייד, זול וזמין הוא מנוצל למגוון רחב של שימושים. לפי קת'לין קוני, חשיבותו של מדיום האוסטרקונים ביחס לציור טמון בהיותו מרכיב מרכזי בתהליך הקוגניטיבי של היצירה, ובהיותו מדיום בו ניתן ליצור דימויים לא-רשמיים (Cooney 2012:145). במחקרה היא מציינת את השימושים המגוונים של המדיום בקרב קהילת האמנים של דיר אל-מדינה: יצירת העתקים וסקיצות (ibid: 146, 158), כלי לאימון האמנים (ibid:161), מרכיב בתהליך לימוד והכשרה (ibid: 153, 162) ואף הקדשה ווטיבית (ibid:152). 

מעל ל-1,400 האוסטרקונים המצוירים שנחשפו בדיר אל-מדינה ופורסמו, שופכים אור על חייהם של אמני הכפר בתקופה הרעמססית, על תהליך היצירה ומרחב ההתנסות היצירתי שלהם (Babcock 2014:1). קרוב לוודאי שמספר זה צריך להיות גבוה יותר, שכן אינו מעודכן במחקרים ופרסומים נוספים מהשנים האחרונות. מבין האוסטרקונים המצוירים שנתגלו בכפר, בולטת בייחודיותה קבוצת האוסטרקונים המציגה בעלי חיים בסצנות מואנשות, ומונה למעלה מ-80 פריטים. האוסטרקונים המצוירים מדגימים רמה טכנית גבוהה וניכר כי קווי המתאר שלהם צוירו ביד בטוחה ומיומנת. בדוגמאות שבהן הדמויות נצבעו ניתן לראות כי הדרגתיות הצביעה נעשתה במקצועיות, כמו גם שימת דגש על מרקם הבגדים והפרווה. מעבר למכלול המוכר מדיר אל-מדינה, יוחסו אוסטרקונים נוספים המצויים במוזיאונים ואוספים פרטיים, אף הם, לכפר האמנים, בעיקר לאור רמת הביצוע הגבוהה המאפיינת אותם (ibid:35). מאפיין נוסף הקושר את האוסטרקונים לדיר אל-מדינה הוא הדמיון הרב לסצנות מלכותיות, המעיד על היכרותם האינטימית של האמנים עם רפרטואר הציורים המלכותי הרשמי (ibid:36). 

דימויים זהים לדימויי האוסטרקונים בהם עוסק מאמר זה נמצאו גם על גבי מספר פפירוסים הנמצאים כיום באוספים של המוזיאון הבריטי, המוזיאון המצרי בטורינו והמוזיאון המצרי בקהיר. מקובל לייחס את הפפירוסים האלה לתקופה הרעמססית ולדיר אל-מדינה, עקב הדמיון הסגנוני הרב לאוסטרקונים ולממצאים נוספים מן הכפר, אך חשוב לציין כי מקורם ותקופת יצירתם איננו ידוע (Houlihan 2001: 61–62).

אך כיצד ניתן להבין את משמעותם של הדימויים הייחודיים והססגוניים הללו, המצויים לרוב מרחפים בחלל הריק, נטולי הקשר או טקסט נלווה? האמנם ניתן להתייחס לכל אותם אוסטרקונים כמכלול אחיד, או שמא יש טעם בניסיון לחלקם לקטגוריות המבוססות על האופן בו אנו קוראים את היצירות הללו, חרף השוני הנגזר עלינו על-ידי חלוף הזמן והתרבות על ברכיה גדלנו? במאמר זה אבקש להציג את ניסיונותיהם של מספר חוקרים אשר התמודדו באתגר הפרשנות והסיווג, תוך העלאה על נס של חשיבותו של הקונטקסט בהבנת אמנות עתיקה. דוגמה לחשיבות זו אבקש לספק על-ידי השוואה לדוגמאות של בעלי חיים מואנשים מהתקופה הקיסרית המוקדמת בסין – בעיקר מקברים מימי שושלות חאן, סוי וטאנג. בהתבסס על סקירה זו ותוך השוואת המחקרים השונים, אסכם באופן שבו לטעמי ראוי להתייחס לאוסטרקונים המצוירים של דיר אל-מדינה.

חלק א – קטגוריות

מתוך מאות האוסטרקונים שנתגלו בחפירות הכפר דיר אל-מדינה, עשרות נשאו סצנות הכוללות בעלי חיים המבצעים פעולות החורגות מטבעם המקורי (Babcock 2014:3). אלה כוללות פעולות אנושיות או פעולות המציגות היפוך תפקידים, בעיקר בקרב בעלי חיים המקיימים ביניהם יחסי טורף-נטרף. אי-לכך ניתן להתייחס לדימויים אלה בהכללה כמייצגים של עולם הפוך. בסצנות השונות ניתן לראות לא פעם את בעלי החיים מבצעים מגוון פעולות בעודם הולכים זקופים על שתיים, מצוידים בכלי עבודה מגוונים. בעלי החיים לוקחים חלק בעבודות חקלאיות, בבישול, ברעיית צאן ואווזים, ואף בלחימה. לעתים ניתן לראות בעלי חיים בלבוש אצולה, זוכים לשירותן של חיות-משרתות אחרות, או לבידור על-ידי חיות-מנגנות (Flores 2004:233). מגוון הדימויים הרחב מעלה את השאלה האם ניתן לשייך את כל הסצנות הללו לאותה הקטגוריה. שאלה זו תהפוך מהותית יותר בבואנו לדרוש אודות פשרן של דימויים אלה. בעבודת הדוקטורט שלה, העוסקת בדימויי בעלי חיים מואנשים על אוסטרקונים ופפירוסים מהממלכה החדשה, בחרה ג'ניפר באבקוק (Jennifer Babcock) להימנע מלכלול בסקירתה סצנות המציגות קופים מנגנים או מבצעים פעולות חקלאיות, למעט מספר מקרים חריגים. לטענתה, סצנות שכאלה עשויות לייצג קופים שאומנו במיוחד לצורך ביצוע משימות אלה. באבקוק אף מציינת כי לרוב הקופים אינם לובשים בגדים אנושיים או באים באינטרקציה עם חיות מואנשות אחרות, ולפיכך היא בוחרת להחריג אותן מהדיון (Babcock 2014:4–5). חוקרים אחרים לא מבצעים הבחנה שכזו (Flores 2004:243; Vernus 2013:102). 

במאמר זה אתייחס גם לדימויים בהם מוצגים קופים המבצעים פעולות אנושיות, שכן לטעמי גם אם אכן מדובר בקופים מאומנים ולא באירוע פנטסטי, המשמעות הרעיונית הבסיסית בדימוי החיה הפועלת בניגוד לטבעה החייתי נשמרת. כאשר אנו עוסקים בדימויים מואנשים של קופים נדמה כי ההבחנה בין האנושי לחייתי מובהקת יותר, דווקא מתוך הדמיון הרב בין הקוף לאדם. כך, למשל, ההבחנה בין קוף-חייתי לבין קוף מואנש מתחדדת באוסטרקון המציג קוף הולך על שתיים ונושא כדי מים כדי להשקות חלקת אדמה, כאשר על כתפו יושב קוף קטן. על בסיס סצנות דומות ברפרטואר הרשמי, ניתן לזהות את הקוף הגדול יותר כמואנש, ואילו הקטן יותר כקוף חייתי (Flores 2004:243; Houlihan 2001: Fig. 89). להבחנה זו מסייעת העובדה שפעמים רבות ניתן לראות כי בעלי החיים המואנשים מקבלים פרופורציות שונות ולעיתים מוארכות יותר, המקנות לגופם העומד על שתיים מראה אנושי יותר. הבחנה זו באה לידי ביטוי במיוחד באוסטרקונים בהם ניתן לראות סצנות המערבות חיות-מואנשות וחיות-חייתיות, כמו למשל באוסטרקון מהמוזיאון המצרי בקהיר בו ניתן לראות כלב מואנש המתווך בין שני זוגות של כלבים או צבועים (Vernus 2013:106; Flores 2004:249, Pl. 22c). בנקודה זו ראוי לציין כי קופים, יותר מכל חיה אחרת, נוטים באופן טבעי להוות דימויים סאטיריים או פארודיים של האדם. כך, למשל, צלמיות קופים מאבן גיר מתקופת אל-עמרנה המבצעים פעולות אנושיות כמו נהיגה במרכבה, חתירה בסירה או נגינה על מגוון כלים, מפורשות לעיתים כפארודיה על דימוייו הרבים של אחנאתון (Houlihan 2001: Fig. 58). אולם, יש הרואים בצלמיות אלה כלי משחק או צעצועים לילדים (Flores 2004:244). 

פרט לקופים, בעלי החיים המצוירים על גבי האוסטרקונים כוללים מגוון ציפורים, מתוכן ניתן לזהות בקלות את העורב, ושלל יונקים וזוחלים: עכברים, ארנבים, חתולים, כלבים, חזירים, היפופוטמים, אריות, לביאות, תנינים, חמורים, צבאים, עזים, יעלים, פרות ושוורים. גם תן, שועל וצבוע מופיעים על-גבי אוסטרקונים אחדים, אך נראה שההבחנה ביניהם פחות ברורה ופעמים רבות נתונה לדיון (Vernus 2013:102–105). בעלי חיים אלה מואנשים במסגרת סצנות אותן ניתן לחלק למספר מוגדר ומובחן של נושאים, אשר לעיתים אף מחקים סצנות מתוך הקנון הרשמי המוכרות ממקדשים וקברים. לא אחת נראה שבעלי החיים שנבחרו להחליף את הדמויות מתוך הקאנון הרשמי, מקיימים באופן מובהק אנטיתזה רעיונית לאותן דמויות ומערכות היחסים שהן מקיימות. באופן זה, המלך או בן האליטה יגולם על-ידי העכבר, ואת תפקיד המשרת יגלם החתול, תוך היפוך מכוון של יחסי הכוחות הטבעיים (Flores 2004:233–234). 

הקטגוריה הראשונה, ואולי המייצגת המובהקת ביותר של מגמת היפוך התפקידים, מציגה את מלחמת העכברים והחתולים (ibid: 234-236; Vernus 2013:102), כאשר רוב הסצנות כוללות מרכבה נהוגה על-ידי עכבר ומובלת לעיתים על-ידי כלבים (Vandier d’Abbadie 1937: Pl. XXXIX; Flores 2004: Pl. 1e; MM 14049). נראה כי ציורי האוסטרקונים מהדהדים סצנה המוכרת גם מפפירוס טורינו (Turin 55001/Louvre E11656), בה נראית מלחמה רחבת היקף של עכברים בחתולים. סצנות קרב דומות מוכרות מתבליטי הקירות ממדינת האבו והרעמסאום (Flores 2004: 234–235; איור 1). 

איור 1.jpg

איור 1: תבליט מהרעמסאום, המציג את רעמסס ה-II במרכבת המלחמה שלו (פרסום של קארל ריכארד לפסיוס, שרטוט של ארנסט ויידנבאך. 1856-1849.
באדיבות האוספים הדיגיטליים של הספרייה הציבורית של ניו יורק)

קטגוריה שנייה, אשר ייתכן שקשורה בזו הראשונה, כוללת תמונות של בני אצולה עכבריים הזוכים לשירותם של משרתים-חתוליים (ibid: 236;Vernus 2013:102). התמונות הנכללות בקטגוריה זו נחלקות לשני סוגים עיקריים. בסוג הראשון ניתן לראות עכברה ממעמד גבוה, אשר זוכה לטיפול אינטימי מידי משרתים במרחבה הפרטי. לרוב יהיה זה ספר או ספרית הדואגים לתסרוקתה של העכברה האצילה, אך לעיתים יופיעו גם משרתים שיספקו לה אוכל, שתייה ואף תינוק-עכבר (Flores 2004: Pl. 2b, 2c; JdE 31199). גם לדימויים אלו קיימות מקבילות ברפרטואר הרשמי, גם אם הן נדירות באופן יחסי, החל מסוף הממלכה הקדומה ועד לממלכה החדשה. דוגמאות אלה מופיעות בעיקר על ארונות קבורה, כמו ארון הקבורה של קאווית מהשושלת ה-11 שנמצא בדיר אל-בחרי, וכן על קירות קברים (Flores 2004:238, Fig. 2a; איור 2). הסוג השני של התמונות מציג משרתים חתוליים מביאים מזון ושתייה לאדון-עכבר או אדונית-עכברה (Vernus 2013: Fig. 1;E6379; Houlihan 2001: Fig. 74; BM 37.51E). סצנות אלה מזכירות סעודות פונרריות המוצגות לרוב על אסטלות, אך מוכרות גם כסצנות משתה בהקשרים של חיי יומיום. חשוב לציין כי למרות שנראה כי במקרים רבים איש האצולה מיוצג על-ידי עכבר והמשרת על-ידי חתול, הרי שבמקרים בודדים ניתן לראות חיות אחרות המאיישות את שני התפקידים. דמויות המשרתים, למשל, מאוישות גם על-ידי עכברים, עזים, שועלים, כלבים ואף קופים (Flores 2004: 238-239).

איור 2.jpg
Anchor 1

היפוך יחסי הכוחות המתבטא בייצוגי האליטה והמלחמה שתוארו לעיל, מוצא ביטוי נוסף גם בעולם המשפט והעונש. כדוגמה בולטת לנושא זה ניתן לראות באוסטרקונים שבהם סצנת משפט ובה שלוש דמויות הכוללות חתול, עכבר וילד. כהמשך לקו היפוך התפקידים שהוצג בשתי הקטגוריות הקודמות, כמעט תמיד העכבר מגלם את תפקיד השופט, ואילו החתול והילד מתחלפים בתפקיד המעניש והנענש (ibid: 239; Vernus 2013:102; MM 14060; Babcock 2014: Pl. 45). על-גב אחד האוסטרקונים הללו המוצג בשיקגו (OIM 13951) מצויה כתובת בהיראטית המאשרת את זיהוי הדמויות -

("החתול, העכבר והילד"; Brunner-Traut 1979:17). בשני מקרים ניתן לראות כי שובל נקודות נמתח מאחורי הדמויות הנענשות – הן הילד והן החתול – כמרמז על הטלת צואה (Houlihan 2001:76). פסקל ורנוס (Pascal Vernus) מזהה את הילד המופיע בסצנות הללו, על פי שיערו הקלוע, כבעל זהות אתנית נובית. לדידו, השימוש באוסטרקונים המצוירים הללו בדמויות משנה אנושיות ממוצא אתני נובי או לובי, נבע מטעמים אסתטיים-אקזוטיים, המדגישים את הזרת התמונה למציאות והמחשבה המצרית (Vernus 2013:106). 

הקטגוריה הרביעית של דימויים בהם יחסי הכוחות הטבעיים מתהפכים, ובעלי החיים פועלים באופן אבסורדי, כוללת סדרה של תמונות בהן חיות טרף רועות ומשגיחות על להקות של טרפם. לסצנות האלו קיימים על-פי-רוב דימויים אנושיים מקבילים בקירות קברים מאותה התקופה (Flores 2004:239–240; Vernus 2013:102). לסצנות הרעייה הללו מקבילות גם במדיות אחרות, לרבות פפירוסים בני אותה התקופה, או כלי פאיאנס מאוחרים יותר. כך, למשל, חתול האוחז בידו מקל ורועה שלושה אווזים מופיע על חלקו האחורי של כובע הנוצות של האל בס העשוי מפאיאנס, ומתוארך לתקופת הביניים השלישית (Houlihan 2001:108; E17339). 

בחלוקתה של סצנות האוסטרקונים לקבוצות, מבחינה דיאן פלורס (Diane Flores) בין סצנות בהן מתקיים חילוף תפקידיהם הטבעיים של בעלי החיים, לבין סצנות שבהן בעלי החיים פשוט מאמצים תכונות והתנהגויות אנושיות. אחת הסצנות המפורסמות ביותר הנכללת בקטגוריה השנייה, כוללת בעלי חיים המשחקים משחקי לוח, כדוגמת משחק סנת, או משחק 20 המשבצות (המשחק המלכותי של אור, Royal Game of Ur), או להטוטנות (MM14048; Vandier d’Abbadie 1959: Pl. CXVIII; Flores 2004: 241–242; Houlihan 2001: 65). כמו במקרים שצוינו לעיל, לסצנות משחק הסנת יש מקבילות בקברים מכל המעמדות, כך למשל בקבר המלכה נפרטרי QV66 בעמק המלכות ובקבר סנדג'ם TT1 בדיר אל-מדינה, שניהם מהשושלת ה-19 (Babcock 2014: Pl. 25; Flores 2004: 241).

סצנה נוספת לה יש מקבילות בתבליטי מקדשים, אשר שייכות לרפרטואר הרשמי, היא סצנה בה בעלי החיים, ובעיקר תנים, מגלמים כהנים. אוסטרקון המוצג במוזיאון בטורינו כולל תהלוכה של ארבעה תנים הנושאים דמות פולחן, שלרוב מזוהה כאנוביס עקב זיהוי החתול על המקל כאימיוט (imiut), אך קיימות דעות במחקר המזהות את הדמות גם כעכבר או תן. תן חמישי מוזג נסך ומקטיר קטורת, ותן שישי אוחז בפפירוס (Flores 2004:242; Turin 6333). תהלוכה שכזו, בה מעורבים כהנים עם ראשי תנים, מוכרת מתבליטי הקירות באולם ההיפוסטיל בכרנך (Wachsmann 2002: 39). אוסטרקון אחר מציג תן בלבוש כהן-דרשן (איור 27; Flores 2004:242).

מעבר לסצנות הפולחניות שתוארו לעיל, בעלי החיים נכנסים לנעליים אנושיות גם בפעילויות יומיומיות. כך, למשל, על אוסטרקון המיוחס לדיר אל-מדינה ניתן לראות בעל חיים בתפקיד קצב, אוחז בסכין ומשחזת, נותן לחתול ההולך על שתיים רגל של שור, ככל הנראה כמנחה (Houlihan 2001: Fig. 88). בנוסף, מספר אוסטרקונים מציגים בעל חיים מכין בירה, כאשר לרוב העוזרים של רוקח הבירה הן עזים, או חיה מקרינה דומה. סצנה זו מוכרת בקברים, כמו קבר קנאמון (Kenamon) בתבאי (TT93; Flores 2004: 243). 

זולת הכנת הבירה, אחת הפעולות האנושיות שמוצאת ביטוי במגוון רחב של מדיומים ואף במגוון רחב של תרבויות מעבר למצרים, היא הפקת מוזיקה. בעל חיים מנגן שמופיע על מספר גדול של אוסטרקונים הוא הקוף המנגן בנבל (MM 14074) ובחליל כפול, ולא פעם מלווה על-ידי רקדן אנושי. לפי פלורס (ibid: 247-248), תמונות של קופים מנגנים קיימים כבר בתקופת הממלכה הקדומה על חותמות גליל ומקבילות של קופים מרקדים נמצאו בציורי קיר בקברים הן מהממלכה הקדומה (קבר Serfka בשייח' סעיד, מס' 24) והן מהממלכה החדשה (קבר Djehuti בתבאי, TT11). פרט לקופים, גם שועלים, אריות עזים ותנינים מוצגים באוסטרקונים כנגנים (IFAO 3829, Flores 2004: Fig. 3a). בעלי חיים אלה מופיעים באופן נדיר למדי כתזמורת נגנים (IFAO 4010, איור 3), בדומה לנגניות והרקדניות המוכרות מקבר Djeserkareseneb בתבאי (TT38; ibid: Pl. 17a). בתוך כך, ראוי לציין את הופעתן החוזרת של תזמורות בעלי חיים באמנות המסופוטמית, ובלירה המשובצת המפורסמת מאור (מוזיאון אוניברסיטת פנסילבניה, B17694A). לסצנות אלה יוחסו שלל פרשנויות, החל מייצוג של סיפורי עם, מסיבות משתה וכלה בפסטיבל מיתולוגי לרגל השנה החדשה, שבמסגרתו כוחות הקוסמוס מערערים את הסדר הקיים.

Screenshot 2023-06-14 at 9.51.56.png
איור 3.jpg

איור 3: שלוש חיות מנגנות, אוסטרקון מדיר אל מדינה, התקופה הרעמססית. המכון הצרפתי לארכיאולוגיה בקהיר, IFAO 4010 (על פי Babcock 2014: Pl. 23, עובד על ידי המחבר)

חלק ב – משמעות

 

קולמוסים רבים נשברו בניסיון למצוא משמעות באוסטרקונים הנושאים דימויים של חיות מואנשות. משימה זו קשה במיוחד מכמה סיבות: ראשית, ייחודיות הנושאים וסטייתם מן הקנון הרשמי מעמידים לרשות המחקר מלאי מוגבל להשוואה. כך, למשל, כיצד ניתן להבין את משמעותו של אוסטרקון עליו ניתן לראות היפופוטם על צמרת של עץ, כאשר המקבילה היחידה המוכרת נמצאת על-גבי פפירוס אניגמטי שמקורו אינו ידוע (ibid: 249, Pl. 22b)? שנית, עקב אופיו הנייד של המדיום והעובדה כי אוסטרקונים רבים הועברו למוזיאונים ואספנים ללא חפירה מדעית מסודרת, עולות שאלות רבות בנוגע להקשר בו ראוי להבינם – באיזה הקשר שימשו? האם נמצאו בתוך בית, קבר או מקדש? ראוי אף לציין כי רבים מהאוסטרקונים שנחפרו בשנות ה-20 בתחומי הכפר נמצאו בשלבי הרבדה משנית, בין אם במפולות בתים ובין אם בערמת פסולת גדולה שנמצאה מדרום לתחום המגורים, ולא באתרם. כמו כן, גם ההקשר הרחב יותר של חלק מהאוסטרקונים איננו ברור – האמנם כולם הגיעו מדיר אל-מדינה בתקופה הרעמססית, כפי שמקובל לייחס? או שמא חלקם הגיעו מאתרים אחרים במצרים ובתקופות שונות? תשובות לשאלות אלה היו יכולות לספק לנו בסיס יציב יותר לניסיונותינו לעמוד על פשרם של הממצאים הללו (Babcock 2014:6–7; Vandier d’Abbadie 1946:1). 

במחקר רווח כינוי לקבוצת האוסטרקונים הנדונה בעבודה זו הוא "Satirical Ostraca" (Vandier d’Abbadie 1946:68; Flores 2004:233–234; Podzorski 2015:30;Babcock 2014:6). פרשנות הסצנות השונות כסצנות סאטיריות נשען על שני מאפיינים מרכזיים של האוסטרקונים. האחד, היות הציורים חיקוי או פארודיה המתייחסת לסצנות מתוך הרפרטואר הרשמי והמלכותי, תוך החלפת אנשי האצולה או המלוכה בבעלי חיים מפורש במחקר כביקורת או לעג (Vernus 2013:107; Houlihan 1991:32-33). השני, אופיין הייחודי של החיות המצוירות, ובמקרים מסוימים החלפת התפקידים במסגרת יחסי הכוחות הטבעיים בין טורף לנטרף, מהווים בסיס לפרשנות הדימויים כבעלי ביקורת חברתית. כך, למשל, בני המעמדות הנמוכים – העכברים – זוכים לשירותם של בני העילית החתוליים. חשוב לציין כי חלק מנושאי הציורים נראים מתאימים יותר לשמש כסאטירה מאשר נושאים אחרים. כך האוסטרקונים המציגים את מלחמת החתולים בעכברים, ושירותם של החתולים את בני האצולה העכברים מהווים לא אחת דוגמה למלחמת מעמדות ולסאטירה חברתית (Flores 2004:235). בד בבד, יש חוקרים המצביעים על כך שבתקופה הרעמססית, שבמסגרתה נוצרו ככל הנראה רוב האוסטרקונים הללו, וביתר שאת בימי השושלת ה-20, התרחשו שינויים פוליטיים וחברתיים אשר העמידו את הסדר החברתי כולו בספק (Vernus 2013:107; Houlihan 1991:36). באופן זה ניתן לפרש כי חומר סאטירי ביקורתי של אמני הקברים של המלכים מהווה סמן מובהק של תסיסה חברתית כזו, אשר באה לידי ביטוי גם בדמות שביתות ומחאה בימי רעמסס ה-3 (Babcock 2014:25). 

כך, במסגרת הנימוקים התומכים בפרשנות זו נטען כי האמנים של דיר אל-מדינה יצרו את הדימויים הללו על מנת 'לשחרר קיטור', ולצמצם במידת מה את הרגשות השלילים כלפי האליטה. פרשנות זו מקבלת חיזוק אף מהקבלתם של חלק מהאוסטרקונים בהם מצוירים קופים לחפצים דומים מתקופת אל-עמרנה, אשר פורשו כפארודיה על תמונותיו של אחנאתון (Flores 2004:244). אף-על-פי-כן, בחינת האופן שבו אמני דיר אל-מדינה מציגים עצמם בקבריהם מלמדת כי הם ראו עצמם כאליטה, כך שבתור שכאלו קשה להאמין כי מתחו ביקורת חריפה עליהם-עצמם (Babcock 2014:8, 21–22). גם חפצי-הקופים של ימי אחנאתון מפורשים לעיתים כצעצועים תמימים ולא כביקורת על המלך (Flores 2004:244). נקודה נוספת המטילה ספק באופי הסאטירי של האוסטרקונים, ונוגעת להבנתו של המכלול כולו, היא שבעוד שלחלק מהדימויים ניתן לייחס בקלות משמעות סאטירית, הרי בחלק לא מבוטל מהם גישה זו הרבה יותר בעייתית (Babcock 2014:32). 

פרשנות אחרת אותה מפתח פטריק הוליהן (Patrick Houlihan) בספרו "Wit & Humour in Ancient Egypt", רואה באוסטרקונים הללו ובפפירוסים המציגים סצנות דומות ביטוי של הומור, שעשוע ובידור. בפרשנותו משחזר הוליהן את חיי קהילת האמנים של דיר אל-מדינה, ומתאר את יצירת האוסטרקונים ההומוריסטיים כתחביב של אנשי הקהילה בשעות הפנאי. העובדה שהמדיה על גביהם נעשו ציורים אלה – הפפירוסים והאוסטרקונים – עשויים מחומרי זולים וזמינים למדי, קשורה לטענתו לאופיין הקליל והמיידי של היצירות. אופי קליל זה מתבטא גם בקיומם בכפיפה אחת של נושאים קנוניים לצד נושאים חדשניים ומקוריים (Houlihan 2001:61–63). ככלל, נראה שניתן לתמצת את הגישה ההומוריסטית במילותיו של הוליהן עצמו בתארו את המצרים הקדמונים: "The ancient Egyptians were a cheerful and fun-loving people who dearly appreciated a good laugh" (ibid: 62). חוקרים נוספים התייחסו לפן ההומוריסטי הרווח בחלק נכבד מהאוסטרקונים, אך בה בעת ציינו כי לא ניתן לקבוע זאת לגבי כל האוסטרקונים (Flores 2004:252). בקריאתה המחודשת של הסצנות הפורנוגרפיות ובעלי החיים המואנשים בפפירוס טורינו, מציעה ארלט דוד (Arlette David) כי הדמויות הגרוטסקיות המעורבות באקטים המיניים הינם האמנים עצמם. קריאה זו מדגישה את האופן המבודח והקליל בו הרשו לעצמם האמנים להציג עצמם בהקשרים פחות רשמיים, כדוגמת פפירוסים ואוסטרקונים. קריאה שכזו אף תומכת בפרשנות ההומוריסטית של סצנות העולם ההפוך, הן לאור הופעתן המשותפת עם הסצנות הפורנוגרפיות והן כביטוי נוסף לחוש ההומור המושחז של תושבי הכפר (David 2023: 45–47). 

פרשנות אחרת מתייחסת אל האוסטרקונים כאיורים של סיפורים עממיים (folktales), או משלים (fables). לטענת פלורס, החזרה השיטתית של נושאים קבועים הן על גבי האוסטרקונים והן על גבי הפפירוסים המצוירים, מצביעה על קיומם של סיפורים המוכרים בבסיסם. עוד היא טוענת כי העובדה שטקסטים של סיפורים אלה לא קיימים או לא השתמרו אינה מספיקה כדי לערער על רעיון זה, שכן לרוב סיפורי עם ומשלים עוברים כמסורת מדוברת ולא כתובה, במיוחד בחברה שבה שיעור האוריינות נמוך למדי. מבחינתה, האוסטרקונים המצוירים שימשו כעזרי המחשה, או אילוסטרציות, אשר העצימו את חווית הבידור וההאזנה לסיפור או למשל: "Perhaps the ostraca, as portable images, enhanced the audience’s entertainment, with the smaller ones passed hand to hand during the telling of a tale" (Flores 2004:252). 

התומכים בפרשנות זו ניסו להתאים קטגוריות ספציפיות מבין האוסטרקונים לסיפורים המוכרים מטקסטים מצריים. אולם, עקב נטייתם של סיפורי עם לעבור מתרבות אחת לשכנתה, הרמזים לקיומו של סיפור כזה או אחר נמצאו לא פעם מחוץ לגבולותיה של מצרים הקדומה. כך, למשל, לפי האגיפטולוגית אמה ברונר-טראוט (Emma Brunner-Traut), עדויות לקיומו של סיפור מלחמת העכברים בחתולים פזורות בכל רחבי המזרח הקדום (Brunner-Traut 1979: 14). נראה שהנושא מוצא ביטוי לא רק במקומות שונים, כי אם גם בתקופות שונות במצרים עצמה, לרבות תקופת הממלכה החדשה, התקופה הרומית והתקופה הקופטית. מקורות יווניים מספרים על אודות חתול אשר שובר את הבטחתו ומביא למסע נקמה רחב היקף של העכברים נגד החתולים. לזמן מה ידם של העכברים על העליונה והם זוכים לעמדת כוח לא רגילה, אך בסופו של דבר היוצרות מתהפכות והסדר הטבעי שב אל כנו (Babcock 2014:28–29;Flores 2004:235–236). טקסטים ספרותיים אחרים מהתקופה, גם אם אינם כוללים בעלי חיים, מתארים את היפוכם של סדרי עולם מוכרים בצורת היפוך מעמדות. כאלו, למשל, הם 'הנבואות של נפרטי' (The Prophecies of Neferti) ו'דברי התוכחה של איפוור' (The Admonitions of Ipuwer), אשר השתמרו על-גבי פפירוסים מהשושלות ה-18 וה-19 בהתאמה (Babcock 2014:30). אין זה מופרך להאמין שאותו הלך רוח מחשבתי שבעקבותיו נכתבו יצירות אלה, מצא את ביטויו גם במדיום הציור של אותה תקופה (Flores 2004:237). 

סיפור עממי נוסף נקשר בדימויים של בעלי החיים הרועים את טרפם, בין היתר משום שהופעתו של דימוי זה נמשכת גם לאחר התקופה הרעמססית. אוסטרקון אחד המציג בעל חיים כלבי, המזוהה לעיתים כשועל או צבוע ורועה גדי קטן, נקשר במיוחד לאחד ממשלי איזופוס. במשל זה, עז הנתונה לחסדיו של זאב מבקשת ממנו לנגן לה כדי שתרקוד לפני מותה. בסופו של דבר נגינתו של הזאב מביאה להצלתה של העז בידי הרועה וכלביו. בין אם משל זה היה מוכר במצרים בתקופה זו ובין אם לאו, ייתכן שסיפורים בעלי רוח דומה עומדים בבסיסם של ציורים אלו (ibid: 240). 

שני אוסטרקונים המציגים מפגש בין חתול לבין קוף עשויים לתמוך בתיאוריה הרואה בסצנות הללו איור של סיפורים המועברים בעל פה. באוסטרקון אחד, המתוארך לשושלת ה-20 מדיר אל-מדינה, ניתן לראות חתול האוחז בידו מקל מוציא לשון לקוף היושב מולו ואוכל פרי. מעל שתי הדמויות ניתן לראות ציפור הפורשת כנפיה מעל קן עם ביצים (Babcock 2014: Pl. 46; המוזיאון המצרי בברלין 21443). האוסטרקון השני מציג קוף המגיש דבר מה לחתול המושיט לעברו את ידו (MMA 60.158, איור 4). מספר חוקרים הציעו כי אוסטרקונים אלה ממחישים מיתוס אודות האלה תפנות, המוכר רק בטקסטים של התקופה הגרקו-רומית, במאות הראשונות לספירה. המיתוס מספר כי תפנות, הבת וה"עין" של אל השמש רע לבשה צורת חתול או לביאה, וברחה למדבריות נוביה. במטרה להשיבה, שלח רע את תחות בדמות קוף בעקבותיה, וזה סיפר לה משלי חיות כדי להרגיעה. לאחר שנרגעה, חזרו השניים למצרים בעוד שתחות ממשיך לבדר את תפנות בסיפוריו. על-פי מיתוס זה, יש המפרשים את החתול והקוף באוסטרקונים כדמויותיהם של תפנות ותחות בעת המפגש ביניהם. הציפור מזוהה לעיתים כדמותה של נחבת ולעיתים כאחת הדמויות ממשליו של תחות העוסק בנשר ובחתול, אף-על-פי שהקן והביצים לא תואמים פרשנות זו. כמובן שהפער הכרונולוגי בין התקופה שבה צוירו האוסטרקונים הללו לבין הזמן שבו המיתוס הועלה על הכתב מעלה קשיים בזיהוי ודאי של המיתוס, אך אין זה בלתי נמנע שדווקא האוסטרקונים הללו מהווים עדות לקיומו של המיתוס כבר בימי הממלכה החדשה (Flores 2004: 250-251). 

מסקירה קצרה זו עולה כי קשה לשלול או להוכיח כל אחת מהאפשרויות שהוצעו בנוגע לפשרם של האוסטרקונים. כמובן, קיימת האפשרות שכל הפרשנויות יכולות להתקיים גם יחד. ייתכן כי חלק מהאוסטרקונים נוצרו למטרות הומור ושעשוע, חלק המחישו סיפורים וחלק ביטאו סאטירה פוליטית. כך או כך, על מנת לנסות ולהכריע בין הפרשנויות השונות שהוצעו כפתרון לשאלת האוסטרקונים המצוירים, אציע להרחיב את נקודת המבט ולבחון את ציור בעלי החיים המואנשים כפעילות אנושית, אשר מוצאת ביטוי בתרבויות ובתקופות שונות.

איור 4.jpg

איור 4: אוסטרקון "המיתוס של תפנות", כנראה מדיר אל-מדינה, התקופה הרעמססית. מוזיאון המטרופוליטן, ניו יורק MMA 60.158 (באדיבות מוזיאון המטרופוליטן, ניו יורק)

חלק ג – סין
 

דומה כי ישנה נטייה טבעית בעבודתה של ארכיאולוגית או ארכיאולוג לבחון את תרבויות העבר דרך פריזמה של מרחב. השאלות המעסיקות אותנו נוגעות על-פי-רוב למיקומו של אתר ארכיאולוגי, לפיזורם של המרחבים בתוכו וסביבו, למרחק בין בתי המגורים למקור המים, או בין מקור חומר הגלם לבית היוצר. אולם, גם המרחב טומן בתוכו רבדים שונים של משמעות הנסתרים מעין הארכיאולוג. בפתח מאמרה העוסק במרחבים המקודשים של אל-עמרנה ואבידוס, האגיפטולוגית קתרינה זין (Katharina Zinn) דנה בקושי הטמון בחקר מרחב אשר קודש על-ידי תרבויות עתיקות. הנוף, אחרי הכול, הינו תוצר של התפישה התרבותית המקומית, ובהיעדר האנשים הפועלים באותו מרחב מקודש קשה מאד לחוקר המודרני להבין את מערכת היחסים שבין המרחב הטבעי לתפישה הדתית. אחת הדרכים לנסות ולזקק את הקשר שבין מרחב, דת ופעילות אנושית היא על-ידי השוואה בין מקרים שונים, ובכך להבין בצורה טובה יותר כיצד מניפולציה של המרחב הטבעי מנוצלת להגדרת הנוף המקודש (Zinn 2020:297). ההתחקות אחר הקשר שבין תופעה חזותית לרעיונות מופשטים דומה במובנים רבים לחיפוש אחר המשמעות הנסתרת מאחורי הסימנים של תרבות עתיקה, וניתן להבינו כחלק מהדיאלקטיקה שבין המסמן למסומן במערכת סמיוטית.

השוואה בין מערכות סמיוטיות בתרבויות שונות הינה כלי בסיסי ביכולת הניתוח שלנו כחוקרים את שלל הדימויים מן העת העתיקה. השוואה בין מצרים וסין, אפוא, איננה טריוויאלית אך גם לא נטולת בסיס. אמנם שתי התרבויות התקיימו בתקופות שונות ובמרחק רב, ולא היו במגע אחת עם השנייה, אך הן נושאות מספר היבטים משותפים. שתי התרבויות התאפיינו ברציפות פוליטית ותרבותית ארוכת שנים. רציפות זו שימרה מספר מאפיינים דומים: השלטון המרוכז בידי שליט יחיד המתווך בין העם לרצון האלים, המערכת הבירוקרטית והדתית שבה יש חשיבות רבה למערכת הכתב הפיקטוגרפי, וכן תפישה עצמית של סדר ותרבות המבדילה אותם מהתרבויות הברבריות הסמוכות (Moreno García and Pines 2020:228 ). 

בתקופת שושלת חאן (208 לפנה"ס–220 לספירה) התפתחה האמנות הדו-ממדית במידה רבה בתוך המרחב הפונררי. ציורים אלה נעשו במדיות מגוונות: ציורים על משי ועץ, הטבעות על לבני חומר ותגליפים על אבני בנייה וסרקופגים. לבני החומר של אזור סה-צ'ואן (四川) ותגליפי האבן מקברי האליטה מאזור שאנדונג (山东) הם המפורסמים שבדוגמאות הללו. הן לבני החומר והן אבני הבנייה של הקברים הבנויים התת-קרקעיים כללו סצנות יומיומיות של מלאכות, חיי פנאי וריקודים, לצד סצנות של אירועים היסטוריים ומיתולוגיים ואף סצנות פורנוגרפיות. לפי גדעון שלח, הסצנות שנבחרו להיות מיוצגות בקברים משקפות את התגבשותו של האתוס ההיסטורי-מוסרי של המלומדים הסיניים בראשית התקופה הקיסרית (שלח 2013: 167–171). 

באתרים שונים במחוז חנאן (河南) שבמזרח סין נתגלו קברים בנויים בלבנים המתוארכים לימי שושלת חאן המערבית (206 לפנה"ס–8 לספירה). מבין האיורים שהוטבעו על הלבנים הצרופות מהן נבנה הקבר, הסצנות המציגות את דמותה של ישות אלוהית המוכרת כ"המלכה האם של המערב" (西王母, Xiwangmu) הן הרלוונטיות לדיוננו. דמות זו, השולטת על הר קונלון (昆仑山) האגדי, מגלמת בהקשר הפונררי דמות שומרת ומגינה על הנפטר, מעין פסיכופומפוס, ביחד עם פמלייתה. ההנחה המקובלת במחקר היא שאופן הצגת האלה והמלווים שלהם התבססה על אמונות עממיות שהיו קיימות בתקופת יצירתם (James 1995:17, 21–22). פמליית האלה כוללת חסידים שונים, שועל עם תשעה זנבות וישויות המזוהות עם הירח: קרפדה וארנב עם מכתש ועלי. הארנב, שתכונותיו העל-טבעיות מאפשרות לו לבצע פעולות אנושיות, הוא מלווה קבוע של המלכה האם של המערב, ותפקידו להכין את סם האלמוות בכלים שלרשותו (ibid: 20). דוגמה אחת ללבנה שכזאת מאזור חנאן מציגה את המלכה האם של המערב יושבת על פסגת הר, כאשר הארנב פונה אליה ומחזיק בידו האחת את העלי ובידו השנייה מכתש (איור 5). בדוגמא אחרת, אף היא מחנאן, ניתן לראות רק את המלכה האם של המערב בלוויית הארנב (איור 6; ibid: 22-23). על תגליף אבן מקבר באזור נאניאנג (南阳) באזור חנאן, המתוארך לראשית המאה ה-1 לספירה, נראה שוב הארנב עם חפציו המוכרים בתוספת זוג כנפיים (איור 7; ibid: 23-24). תוספת זו של כנפיים לדמות מדגישה את העובדה שיותר משארנב זה זוכה לתכונות אנושיות – הבאות לידי ביטוי בהליכתו על שתיים ובפעולות שהוא עושה – הוא בעיקר זוכה לתכונות המדגישות את אופיו העל-טבעי.

איור 5.jpg

איור 5: לבנת בנייה מעוטרת מקבר בחנאן, שושלת חאן. הארנב עם המכתש והעלי נראה מימין
(על פי James 1995: Fig.4, עובד על ידי המחבר)

איור 6.jpg

איור 6: לבנת בנייה מעוטרת מקבר בסינגטונגצ'יאו, ג'נגג'ואו (Xingtongqiao, Zhengzhou), חנאן, תקופת שושלת חאן (על פי 5 James 1995: Fig., עובד על ידי המחבר וטל סימון)

איור 7.jpg

איור 7: תגליף אבן מקבר בנאניאנג, ראשית המאה ה-1 לספירה, תקופת שושלת חאן. (על פי 6 James 1995: Fig., עובד על ידי המחבר)

בנוסף, בקבר שנתגלה דרומית לעיר סו'ג'ואו (Xuzhou徐州) ומתוארך על פי כתובת לשנת 84 לספירה, ניתן לראות על אחת מבין עשר אבנים מגולפות שעיטרו את קירות הקבר דמויות אנושיות עם ראשים של בעלי חיים. בין בני הלוויה של המלכה האם של המערב ניתן לראות שני אנשים, האחד עם ראש ציפור והשני עם ראש שור (ibid: Fig. 10). גם אם מדובר באנשים הלובשים מסכות של בעלי חיים, דימויים אלה פורשו כמשקפות את עליונותה של האלה הן על בני האדם והן על בעלי החיים. הצגה זו של בני לווייתה של האלה מוכרת גם מקברים באזור שאנדונג בתקופת חאן המזרחית (25–220 לספירה; ibid: 24-26, Fig. 13). בתקופה זו מתווספת לסצנות המתארות את המלכה האם של המערב דמות חדשה – המלך האב של המזרח (东王父 Dongwangfu), אשר מאזן את האלה מבחינה קוסמולוגית. על תגליף אבן מקבר בג'יאסיאנג, שאנדונג, ניתן לראות שדמותו של המלך האב של המזרח מלווה משני צדדיו בבני לוויה בעלי ראשי חיות – סוס, תרנגול וכלב (איור 8). בני לוויה אלה עוטים גלימות ארוכות בעודם כורעים על ברכיהם ומרימים את שרביטיהם במחוות כבוד. לצידם שני ארנבים עומלים על הכנת סם החיים במכתש המוחזק על-ידי קרפדה. דוגמה נוספת בת התקופה מוכרת גם ממשקוף מגולף מקבר במחוז שאאנסי (陕西). דמויות אלה, בעלות ראש שור ותרנגול וכן זוג כנפיים, מפורשות לעיתים כאנלוגיות למלכה האם של המערב ולמלך האב של המזרח (איור 9). יהא פשרן של דמויות אלה אשר יהא, נראה שכולן מזוהות עם עולם האל-מוות (Ho 2016:122–124). 

בניגוד לבעלי חיים היברידיים הנפוצים במידה רבה בתרבות הסינית, דווקא דמויות אנושיות בעלות ראשי בעלי חיים נדירות למדי. ייצוגים שכאלה, המאוחרים לתקופת שושלת חאן, שימשו בעיקר לאופן הצגתם של שנים עשר המזלות הסיניים (ibid: 105). באשר לאופן הצגת המזלות, יש לציין כי החל מראשית התקופה הקיסרית, הבירוקרטיה הארצית הועתקה לשמש כמודל לעולם הרוחות וגרמי השמיים. ברוח התפישה הזו, רוחות ואלים – כולל חיות גלגל המזלות – החלו להיות מיוצגות כפקידים אנושיים (ibid: 103). 

בתקופה שקדמה לעליית שושלת טאנג (618–907) הוצבו פסלים וצלמיות של חיות המזלות בשני קירות הקבר, על מנת להשלים את המפה הקוסמולוגית המיוצגת בקבר. כך, למשל, בקבר מתקופת שושלת סוי (581–618) המתוארך לשנת 610 לספירה, נמצאו שני סטים של פסלוני מזלות ב-12 גומחות בקירות האחוריים של הקבר. סט אחד כלל מזלות המיוצגים כבני אדם הנושאים חיות בקרבן, בעוד שהסט השני כלל יצורים לבושי גלימות רשמיות בעלי גוף אנושי וראש של חיה (ibid: Fig. 3.12). הישיבה, הגלימות ומחוות הידיים של הדמויות כולן מסמנות כבוד. בתקופת שושלת טאנג מסורת זו זכתה לביטוי רחב היקף, הן בגומחות שנחצבו בארבע קירות הקבר עבור פסלים אלה, והן במגוון הפסלים והצלמיות. הפסלים היו עשויים ממגוון חומרים: קרמיקה מזוגגת בשלושה צבעים או ללא זיגוג כלל, ברונזה, ברזל, אבן ועץ. דוגמאות לפסלונים שכאלה ניתן לראות בקבר באזור סה-צ'ואן, בו הדמויות אוחזות בידן במטה המדגיש את מעמדן הגבוה (ibid: Fig.3.14; איור 10). פסלונים שונים במקצת נחשפו בקבר הסריס יאנג סיסו' (Yang Sixu) בסיאן (西安, Xi’an) מהמאה ה-8 לספירה, שם ראשיהם החייתיים פונים לכיוונים שונים בהבעות מגוונות, אולי כרמז להתעניינות הגוברת בהורוסקופ באותה התקופה (Ho 2016: 113-117, Fig. 3.15).

איור 8.jpg

איור 8: תגליף אבן ובו המלך האב של המזרח מקבר בג'יאסיאנג, שאנדונג, תקופת שושלת חאן המזרחית. X6460-70 ס"מ (על פי Ho 2016: Fig. 3.19, עובד על ידי המחבר)

איור 9.jpg

איור 9: משקוף אבן מגולף מקבר M18, שנמו, דאבאודאנג (Shenmu, Dabaodang), שאאנסי. 34.5x193ס"מ (על פי Ho 2016: Fig. 3.20, עובד על ידי המחבר)

איור 10.jpg

איור 10: צלמיות מזלות עם ראשי חיות ותלבושת פקידים עשויות טין-אבן צרוף וחיפוי לבן, 30.5 ס"מ. תקופת שושלת טאנג, מוזיאון המטרופוליטן, ניו יורק. MMA 2000.662.7a–l (באדיבות מוזיאון המטרופוליטן, ניו יורק)

בין המאות ה-5 ל-10 לספירה ניתן למצוא מנעד רחב של ייצוגים של המזלות, החל מחיות דרך יצורי כלאיים ועד בני אדם של ממש. לפי הו, מנעד זה משקף את אופי היחסים בין האדם לטבע. במידה רבה, הייצוגים המערבבים בין טבעם החייתי לטבעם האנושי של המזלות, משקפים את הקשר המיסטי בין בני האדם לטבע או אף את תפישת בעלי החיים כסמלים המופעלים לשירותם של בני האדם (ibid:124). 

דימויים אלה, כמובן, שונים מאד מאלו המוצגים על גבי האוסטרקונים ממצרים העתיקה. ההקשר הברור של הייצוגים הללו והרעיונות המיתולוגיים-קוסמולוגיים שמאחוריהם מאפשרים לנו להבין אותם באופן שלא משתמע לשתי פנים. במקרי הבוחן הסיניים ההקשר הפונררי והרקע המיתולוגי מלמדים אותנו כי ייצוגים אנתרופומורפיים של בעלי חיים לוקחים חלק בשרטוט עולם האל-מוות ועולם הרוחות במרחב הקבורה, בגבול שבין החיים הארציים לחיים הבאים. למרות הפער התרבותי, הגיאוגרפי והכרונולוגי שבין הפסלים והציורים הסיניים לבין האוסטרקונים המצריים, יש בדוגמאות הסיניות המאוחרות כדי ללמד אותנו על מאמצינו לתלות משמעות באוסטרקונים המצוירים. אם היה מתגלגל לידינו פסלון יחידאי מתקופת טאנג לבוש בבגדי פקיד וראשו ראש חזיר, היינו יכולים לשאול את עצמנו האם יש לראות בו צעצוע הומוריסטי? חפץ הקשור בפולחן המתים? או אולי סאטירה אנטי-קפיטליסטית? מכאן, ללמדנו שלהקשר יש חשיבות מכרעת בהבנת דימויים אלה, ובהיעדרו פרשנויות שמקורן בעולמנו התרבותי-מודרני עשויות למצוא את דרכן פנימה. 

    

סיכום

האוסטרקונים המצוירים המציגים בעלי חיים מואנשים מהווים מכלול ייחודי של דימויים, הבולט בשונותו מהקנון הרשמי והמלכותי. גילום דמויות אנושיות בכלל, ומלכותיות וכוהניות בפרט, על-ידי בעלי חיים שונים מהווה מתיחה ברורה של הכללים המקובלים באמנות המצרית. חלק גדול מהדימויים מתייחס באופן מובהק למוטיבים הרשמיים המוכרים מן הקברים והמקדשים המצריים, כמו למשל סצנות המלחמה, המשתה, הרעייה, הכנת המזון, משחק הסנת והמשפט. עם זאת, לחלק מהדימויים נמצאו מקבילות רק בפפירוסים חידתיים לא פחות. מעניין לראות כי למרות שמדובר בדימויים לא שגרתיים, חלקם מוצאים את מקומם בתוך הקנון הרשמי בתקופות מאוחרות יותר. 

ייחודם של האוסטרקונים והיעדר ההקשר הברור שלהם, מעמיד אתגר רציני בפני חוקרים מודרניים המבקשים לעמוד על פשרם. בעבודה זו נסקרו ההצעות השונות שהועלו במחקר בנוגע לטיבם, החל מסאטירה פוליטית וביקורת חברתית, דרך סיפורים עממיים והמחשה של מיתוסים, וכלה באיורים הומוריסטיים גרידא. בניסיון לגבש כלים מבוססים יותר להכרעה בין הפרשנויות השונות, הובאו הדוגמאות של דימויי בעלי חיים מואנשים שנמצאו בקברים בסין, החל מתקופת שושלת חאן ועד לתקופת שושלת טאנג. הדימויים הסיניים כללו בעיקר בני לוויה מיתולוגיים של אלים, כמו הארנב המכין את סם האל-מוות, וכן ייצוגים של שנים עשר המזלות. דימויים אלה, אותם אנו יכולים להבין במידה רבה הודות להקשרם, הם דימויים לימינאליים, הקושרים בין עולם החיים לעולם המתים או נשענים על סיפורים מיתולוגיים, שהתפקיד שלהם לתווך את הפער שבין העולם הזה לעולם הבא. מהבחינה הזו, הפונקציה הפולחנית של הדימויים ברורה. 

בהיעדר הקשר מובהק וכתוצאה מהשוני הגדול בין קבוצות האוסטרקונים, קשה לקבוע את תפקידם של הדימויים המצריים. כדוגמה לחשיבות הבנת האוסטרקונים באתרם מביאה הארכיאולוגית והאנתרופולוגית לין מסקל (Lynn Meskell) בספרה העוסק בתפקידם של חפצים במצרים העתיקה, אוסטרקון המציג בעל חיים – ככל הנראה צבוע – הנושך את רגלו האחורית של אריה (CG 25084). מעל לסצנה הזאת, שאינני משוכנע שיש לכלול אותה בקטגוריות העולם ההפוך, כתוב תארו של מלך מצרים העליונה והתחתונה (nswt-bjtj). האוסטרקון נמצא במפולות בקבר KV9, קברם של רעמסס ה-V ורעמסס ה-VI מהשושלת ה-20, ולדעת מסקל הוטמן שם בכוונה. לגישתה, הרואה באוסטרקונים מדיום חתרני לביקורת ומחאה בידי משוללי הכוח, האוסטרקון מבטא מחאה בוטה כנגד דמותו של המלך שתרדוף אותו גם מעבר למוות. אוסטרקון זה, ואוסטרקון נוסף המציג לביאה המזנקת על ראש של אישה מלכותית (MM 14069), משקפים לדידה את תעוזתם של האמנים לבקר ולייצר סאטירה נגד ולמרות הפיקוח המלכותי על מציאות חייהם. מסקל מזכירה כי פעולות פוליטיות לא היו זרות לאמני דיר אל-מדינה, אשר לא אחת שבתו ממלאכתם במטרה לשפר את תנאי העסקתם. עצם היצירה וההעברה של האוסטרקון בקרבת הקברים עצמם מצביעה, לגישתה, על הפוטנציאל החתרני והביקורתי של מדיום האוסטרקונים, המאפשר למרוד לא רק בסמכות הפוליטית, אלא באופן עמוק יותר בקונבנציות אמנותיות ותרבותיות המעוגנות בסדר החברתי (Meskell 2004:152–160). 

חשוב לציין כי גם אילו היו נמצאים האוסטרקונים באתרם, קשה להבטיח כי היה בכך כדי לסייע לנו להבחין באופן חד-משמעי בין סאטירה פוליטית לאיור של משל עממי. הימצאותם של אוסטרקונים בחלל הבית, למשל, לא בהכרח משקפת את משמעותם החברתית, אלא אם כן היו זוכים לטיפול מיוחד או שנמצאו לצד חפצים דומים. ובכל זאת, כפי שמסקל מדגימה – על-אף שאינני מסכים עם פרשנותה – הבנת מקומם של האוסטרקונים באתרם יכול לספק נדבך חשוב של משמעות וטיעון שיש בכוחו לפרוץ את גבולות הדיון האיקונוגרפי המעגלי. אפשר גם, כי לעולם לא נוכל להפריד בין המשמעויות הללו, שכן הן בהומור והן בסאטירה, העמימות מהווה כלי מרכזי בהעברת הרעיון הקומי והביקורתי. עמימות שכזו מנוצלת לעיתים קרובות בתחכום רב באמנות ובשפה המצרית, ובכך מאפשרת רמות קריאה ומשמעות מגוונות, שגם בעת העתיקה וגם כיום מעקר את ניסיונותיו של הקורא והמתבונן החיצוני לערוך קטגוריזציה חד-משמעית. 

אף-על-פי-כן, האלמנט המשותף המובהק ביותר לכל האוסטרקונים הוא אלמנט ההזרה והאקזוטיקה, הבא לידי ביטוי גם בשילוב דמויות אנושיות לא-מצריות באוסטרקונים, וגם בווריאציות הייחודיות על הסצנות המוכרות. אדרבה, הבחירה לקחת סצנות מוכרות היטב מתוך עולם הדימויים המצרי ולהחליף בהן את הדמויות בבעלי חיים, מדגיש את חשיבותן של הסצנות בהיותן זרות ומוזרות באופן מובהק. כאשר אנו לוקחים בחשבון את אופייה החברתי של קהילת האמנים של דיר אל-מדינה, אשר ראתה בעצמה אליטה נמוכה, ואת העובדה שהמוטיבים חוזרים על עצמם באופן שיטתי, קשה לקבל את הדעות הרואות באוסטרקונים ביקורת פוליטית. הקשר של חלק מהמוטיבים לסיפורים עממיים מצריים, גם אם מאוחרים יותר, כמו מלחמת העכברים והחתולים והמיתוס של תפנות, מחזק גישה זו. כאשר מביאים את כל המשתנים הללו בחשבון, האפשרות הסבירה ביותר היא שהאוסטרקונים הללו – בהיותם מדיום נוח ונייד, היוו אחד ממרכיבי חיי התרבות והבידור של תושבי הכפר. באופן מופשט, ניתן לראות בפרשנות זו דמיון מסוים לצורה בה פועלים הדימויים המקבילים מסין. בכל המקרים הללו ברור כי החיבור הוויזואלי בין התבנית המוכרת ל"אחר" החייתי, מקל על המעבר בין העולם המוחשי, הארצי, לעולם שאיננו מוחשי. בין אם מדובר בבדיחות הומוריסטיות או בהמחשות ויזואליות של סיפורים מוכרים, ההזרה המגולמת בדימויים מסייעת לצופים לעבור מעולמם המוכר לעולם הפנטסטי, הפרוזאי או הקומי.

Meskell, L. 2004. Object Worlds in Ancient Egypt: Material Biographies, Past and Present. Oxford and New York: Berg.

Moreno García, J.C. and Pines, Y. 2020. Maat and Tianxia: Building World Orders in Ancient Egypt and China. Journal of Egyptian History 13: 227–270.

Podzorski, P. V. 2015. Seven Ancient Egyptian Figured Ostraca and a Decorated Sherd (The Wilber Collection in the Museum of Art and Archaeology, University of Missouri). MVSE Annual of the Museum of Art and Archaeology, University of Missouri Columbia 49: 17–38.

Vandier d’Abbadie, J. 1937. Catalogue des Ostraca Figurés de Deir El Médineh – Tome Deuxième, Deuxième Fascicule. Le Caire: Institut Français d'Archéologie Orientale.

Vandier d’Abbadie, J. 1946. Catalogue des Ostraca Figurés de Deir El Médineh – Tome Deuxième, Troisième Fascicule. Le Caire: Institut Français d'Archéologie Orientale.

Vandier d’Abbadie, J. 1959. Catalogue des Ostraca Figurés de Deir El Médineh – Tome Deuxième, Quatrième Fascicule. Le Caire: Institut Français d'Archéologie Orientale.

Vernus, P. 2013. Les Parodies Animalières. In: G. Andreu-Lanoë (ed.). L'Art du Contour - le Dessin dans l'Egypte Ancienne - Catalogue de l'Exposition. Paris: Somogy Editions d'Art. Pp. 102–107.

Wachsmann, S. 2002. Sailing into Egypt's Past. Archaeology 55(4):36–39.

Zinn, K. 2020. Creating and Conserving Sacred Landscapes: Abydos and Amarna–Keeping the Spirit Alive? In: R. Häussler and G. Chiai (eds.). Sacred Landscapes in Antiquity: Creation, Manipulation, Transformation. Oxford: Oxbow Books. Pp. 297–310.

הפניות

שלח, ג'. 2013. טכנולוגיה, דת ואמנות בתקופת חאן. בתוך: י' שיחור, י' פינס וג' שלח'. "כל אשר מתחת לשמיים": תולדות הקיסרות הסינית, כרך ב: סין הקיסרית המוקדמת. רעננה: האוניברסיטה הפתוחה. עמ' 150–178. 

Babcock, J. 2014. Anthropomorphized Animal Imagery on New Kingdom Ostraca and Papyri: Their Artistic and Social Significance (Doctoral dissertation, Thesis doctoral). Institute of Fine Arts, New York University.

Baines, J. 2007. Visual and Written Culture in Ancient Egypt. New York: Oxford University Press.

Brunner-Traut, E. 1979. Egyptian Artists' Sketches: Figured Ostraka from the Gayer-Anderson Collection in the Fitzwilliam Museum, Cambridge (Vol. 45). Leiden: Nederlands Historisch-Archaeologisch Instituut te Istanbul.‏

Cooney, K.M. 2012. Apprenticeship and Figured Ostraca from the Ancient Egyptian Village of Deir el-Medina. In: W. Wendrich (ed.)

Archaeology and Apprenticeship: Body knowledge, Identity, and Communities of Practice. Tucson: University of Arizona Press. Pp. 145–170.

David, A. 2023. Self-Derision in Deir el-Medina. In: B.G. Davies (ed.). Dispatches from Deir el-Medina. Wallasey: Abercromby Press. Pp. 41–48.

Flores, D. 2004. The Topsy‐Turvy World. In: G.N. Knoppers and A. Hirsch (eds.). Egypt, Israel, and the Ancient Mediterranean World: Studies in Honor of Donald B. Redford. Boston: Brill. Pp. 232–255.

Ho, J. C. 2016. Representing the Twelve Calendrical Animals as Beastly, Human, and Hybrid Beings in Medieval China. In: J. Silbergeld and E. Wang (eds.). The Zoomorphic Imagination in Chinese Art and Culture. Honolulu: University of Hawai'i Press. Pp. 95–136. 

Houlihan, P.F. 1991. Figured Ostracon with a Humorous Scene of Judgment. MVSE Annual of the Museum of Art and Archaeology, University of Missouri Columbia 25: 30–35.

Houlihan, P.F. 2001. Wit & Humour in Ancient Egypt. London: Rubicon.

James, J.M. 1995. An Iconographic Study of Xiwangmu During the Han Dynasty. Artibus Asiae 55(1/2): 17–41

bottom of page